Solutii oferite de Servoplant pentru irigatie!

Incepem aceasta rubrica expunand din experienta noastra de aproape 20 de ani, in irigatie. Focalizam zona arealului Lunguletu unde isi desfasoara activitatea aprox 1500 de bravi fermieri (majoritatea detinand 4-5 ha). Apa pentru dansii inseamna puturi forate. Cele 4-5 ha sunt dispersate cu loturi de 5000 mp sau 7500 mp, fiecare parcela avand putul ei. Cum este si viata, in zonele cu pamant bun, apa este insuficienta si la adancime, in zonele mai putin roditoare este apa din abundenta ce se gaseste la adancime mica.

Istoria a inceput cu udatul cu coloane (investitii initiale, pentru un pogon de udat, de 2500 Euro cuprinzand coloane, aspersoare si o motopompa de 5,5 CP). Nota: Ulterior a aparut importul din Turcia unde coloanele se cumparau, pentru aceeasi suprafata udata de un pogon, cu 1000 E.

Coloanele au ca dezavantaj timpul mare necesar dezasamblarii si asamblarii lor, diferenta mare intre temp de afara (40 -45 grade C) si temperatura apei de 10 grade ce conduce in timp la imbolnavirea fermierilor.

Acum cca 8 ani fermierii au descoperit masinile de irigat cu furtun pe tambur. Primele achizitionari au fost tamburi noi sau S-H de O63 (diametru)/250m (lungime furtun). Neperformante si alimentate cu apa de la pompa veche de 5,5 HP (ce oferea debit dar nu presiune)!

Fermierii au gandit ca randamentul slab se datoreaza tamburilor neperformanti si diametrului mic al furtunului. Greseala nu se datora atat diametrului cat datorita lungimii mari relative a furtunului si pierderea de presiune a masinii neperformante!

Au inceput sa achizitioneze masini cu diametre mari si lungimi de furtun mari. S-H achizitionate de la fermierii de cultura mare (ce le abandonau, unul din motive fiind lipsa sistemelor de irigare prin hidranti). In acest caz cert pompa de 5,5 CP numai corespundea, fermierii facand trecerea la motopompe turcesti cu puteri 13-18 CP (licenta anilor 80 Lombardini Italia avand preturi de pana la 2200 E).

Lasand la o parte greseala de baza (adancimea mare a apei in put) ce nu permitea obtinerea performantelor date (1000lmin/4,5 bari sau 600 litri/min/5,8 bar); tehnologia veche facea ca aceste motopompe sa se uzeze in maxim 2 ani.

Incet incet a patruns in mintea fermierilor necesitatea achizitionarii de motopompe performante in corelatie cu tamburii mari si performanti achizitionati. Pretul insa mare cca 8000 E si tamburul mare 11000 E (sau 3500 E un S-H) au impartit fermierii au alungat o mare parte din fermierii mici.

Au ramas insa cei ce au in exploatare peste 15 ha si care in contextual crizei alimentare omniprezente au obtinut preturi pentru legume bune. Acestia au inteles si au vazut ca masinile mari necesita motopompe de cca 50 CP, au inteles ca fermierii din Vest lucreaza la presiuni mari ce ofera productivitati si calitate buna de udare (picatura mica).

Diferenta insa e esentiala: unul trage din rauri, canale, lacuri, fermierul nostru trage din put. Motopompele performante cu 2,3 etaje (pt a obtine presiuni mari) au o restrictie in exploatare: sa aiba apa la discretie si diferenta intre nivelul apei si intrarea in motopompa sa fie (in marea majoritate a cazurilor) mai mica de 6 m!

Daca nu, apare cavitatie (spargerea moleculelor de apa) ce distruge pompa, iar la variatii a debitului de apa apar socuri ce rup axul motor-pompa cu cat mai lung cu atat mai expus.

Ori o mare parte din puturile fermierilor arealului Lunguletu, stabilizeaza apa chiar si la 9 m scotand motopompa din parametrii, motopompa nerezistand mai mult de 2 ani (cand acolo unde trage apa din canal lucreaza in performante 1000l/min/7bar si lucreaza fara reparatii multi ani). Nu realizeaza nici pe departe presiunea afisata; se realizeaza presiuni de 4 bar, ce inseamna slaba productivitate si calitate slaba a udarii!

Cu alte cuvinte achizitioneaza ceva scump ce nu poate fi folosit!!!

Care este atunci mesajul?

Mesajul este ca motopompele performante nu se preteaza la miile de puturi din arealul Lunguletu.

Sunt solutii dar foarte scumpe:

Legatura motor pompa la 90 grade si ambreiaj - nu poate fi demontata, fiind astfel dedicate la un singur put (ori fermierul ca exemplu: exploateaza 4-5 ha divizate, chiar si in 8-10 parcele, fiecare parcela cu put propriu).

- Pompa submersibila electrica cu motogenerator

Nota: Costa scump: in jur de 14000 E pt 1000l/min/6bar la intrarea in tambur

Solutia 1. ce noi o recomandam celor care au achizitionat tamburi mari, este pompa tractor. Axul fiind scurt, cavitatia il solicita mai putin.Si chiar de se strica, schimbarea rotorului se executa usor si putin costisitor. In raport cu 8000 Euro o motopompa ce nu isi arata performanta si se strica repede, pompa tractor cu toate accesoriile+cardan costa 2400 E.

Solutia 2. Suntem constienti ca moda tamburilor mari nu va disparea. Am aratat ca sunt 2 categorii amatoare: cei ce cumpara S-H tamburi mari (35% din valoarea uneia noi inclusiv TVA) si cei ce cumpara masini noi (cca 10000 E-12000 E +TVA).

Daca mai exista fermieri ce accepta ca exista masini la fel de performante dar mai ieftine (daca oferi o masina mai ieftina, unii au certitudinea ca e mai slaba calitativ) explicam de ce e mai ieftina pe un exemplu: masina 90/300:

Furtunul sta pe o structura ce accepta diverse lungimi de furtun. In cazul 90/300, pe aceeasi structura poate incapea si 90/330 sau chiar 90/350 m. Un alt producator performant a optimizat structurile vis a vis de clientii sai, apeland la o structura mai mica (mai usoara, reductor mai mic etc) si punand un furtun de 90/270 m, ce cuprinde maximal structura mica. Daca constructia tamburului permite sa ramana pe tambur, la desfasurarea furtunului, doar o spira si nu doua ca in cazul tamburilor cu zabrele, atunci furtunul ramas pe camp de 264 m +bataia aspersorului de 37 m la 6 bar intrare in masina, asigura udarea integrala a unei parcele de 300 m.

Diferenta de cost este decisiva: mai ieftin cu 2000 E!!!! (o structura mai mica; mai usoara si in plus un transport mai ieftin).

Un singur argument contra, in cazul cand serios fermierul isi doreste sa irige cu o rampa. (chiar daca pretul rampei e foarte scump). Lasand la o parte ca mutarea unei rampe este ancombranta si dificila, 50% din performanta rampei este acoperita avand montate pe carucior in loc de un tun mare, doua tunuri mici (mai putin debit, mai multa presiune, mai mica picatura apei, se realizeaza curcubeul)

Solutia 3. pentru micul fermier, cel care are 4-5 ha (2ha proprii si restul arendate) recomandam in locul chinuitoarelor coloane, un mic tambur de 150 m lungime (mizam ca parcela fermierului are un put la mijloc sau un al doilea put in celalalt capat al lui sau apartinand vecinului) cu diametrul de 50 mm. Un tambur superperformant ce lucreaza facil la 1 bar, ce este alimentat doar cu o motopompa (gen Honda) de 7 CP, ofera 200l/min la 4,5 bar realizand dorinta fermierului: sa ude un pogon in maxim 11 h pt o ploaie de 20l/mp!!! Avantajul primordial este faptul ca poate trage apa si din puturi cu debite mici, foloseste traditionala motopompa gen Honda ce costa cca 400 E, iar tamburul costa doar 3050 E!!!

Servoplant si-a permis deci a sugera:

- Pentru puturi cu apa la adancime mare, NU motopompe ci pompa tractor

- Pentru doritorii de masini mari noi, fermierul sa caute lungimi de furtun mai mici ce se gasesc pe structuri mai mici. Pretul scade simtitor.

- Pentru fermierii mici ce se uita cu jind la padurea de masini mari achizitionate de fermierii mari si mijlocii (pret sistem 19000 E+TVA), Servoplant ofera un pachet motopompa-tambur la pretul de 3500 E+TVA. Cu acesta masina repetam, micul fermier poate uda un pogon in 11 h pentru o ploaie suficienta de 20l/mp.

Multumim!